fbpx

Ajankohtaista

Heli Heiskanen

Tunne ja mieli: Voiko ystäviä olla liikaa?

Julkaistu Tunne ja mieli -lehdessä KYSY PSYKOLOGILTA- palstalla. Teksti: Heli Heiskanen

Kysymys: ”Minulla on paljon ystäviä ja tuttuja vuosien varrelta eri työpaikoista, harrastuksista ja kouluista. Välillä tuntuu, että yhteydenpito kaikkiin heihin on raskasta, mutta on vaikeaa ottaa etäisyyttäkään ihmisiin, joiden kanssa on ollut joskus läheinen. Silti tunnen tarvitsevani enemmän omaa aikaa, vain muutama hyvä ystävä riittäisi. Mitä minun kannattaisi tehdä?”

Sanna

Helin vastaus: Hyvä, että tuot esille tämän sinänsä positiivisen ongelman, että ihmissuhteita on liiankin kanssa. Ihmissuhteet vaativat kaikessa antoisuudessaan aikaa ja energiaa, joten on mahdotonta pitää aktiivisesti yhteyttä kovin monen kanssa kuormittumatta siitä. Nykypäivänä niin työelämässä kuin vapaa-ajalla on välttämätöntä karsia monia tekemisiä ja joskus myös ihmissuhteita, jotta pysyy hyvinvoivana ja välttää uupumisen.

Jostain syystä koet vaikeana luopua aikaisemmista ihmissuhteista, vaikka ne eivät välttämättä enää tuntuisi kovin ajankohtaisilta. Syitä luopumisen vaikeuteen voi olla monia, ja kannattaakin käyttää hetki sen miettimiseen, mikä juuri sinua estää päästämästä irti. Pelkäätkö ehkä toisten loukkaantuvan ja suuttuvan, jos et haluaisi enää pitää yhteyttä? Tai pelkäätkö itse kokevasi menettämisen tuskaa?

Tunnetko ylipäätänsä syyllisyyttä siitä, että haluaisit kuunnella enemmän omia tarpeitasi ja toiveitasi? Onko muissakin asioissa vaikea luopua jo aikansa eläneistä asioista, tavaroista, tekemisistä ja näin myös ihmisistä? Onko sinulla lisäksi kenties uskomus, että ihmissuhteiden tulisi olla elinikäisiä? Minkälaisia seurauksia on, jos jatkat entiseen malliin? Ja onko pelkästä velvollisuudesta ylläpidetty ihmissuhde kummallekaan kovin antoisa?

Kun oivallat, miksi luopuminen tuntuu vaikealta, pääset neuvottelemaan itsesi kanssa siitä, voisitko antaa itsellesi luvan muokata elämääsi enemmän sen näköiseksi mitä itse haluat. Kerrot tuntevasi tarvitsevasi enemmän omaa aikaa ja että muutama hyvä ystävä riittäisi. Ehkä haluaisit myös tutustua joihinkin uusiin ihmisiin, mutta nykytilanteessa siihen ei ole aikaa. Nämä ovat täysin oikeutettuja ja viisaita tavoitteita, joita kohti kannattaa kulkea.

Mikä olisi sitten hyvä tapa päättää ystävyys? Yleensä ystävyydet loppuvat hiipumalla, mikä on hienovarainen ja luonnollinen tapa. Läheinenkin ihminen saattaa etääntyä elämäntilanteen, muuton tai jonkun muun syyn takia. Tämä on normaalia elämän kiertokulkua: kun vanhaa jää taakse, tulee tilaa uudelle. Tuskin olisi mahdollistakaan pitää yhteyttä kaikkiin elämän aikana kertyneisiin ihmisiin, etenkään kaltaisesi seurallisen ihmisen.

Jos toinen osapuoli haluaisi jatkaa aktiivista yhteydenpitoa ja itse ei, on syytä puhua asiasta. Voi esimerkiksi sanoa ystävällisesti, että aika on niin kortilla, ettei ehdi eikä jaksa nähdä. Voi itse olla ottamatta yhteyttä toiseen. Jos kokee toisen olevan kovin vaativa tai hankala ihminen, on sallittua myös olla vastaamatta hänen yhteydenottoihinsa. Osittain suoraan sanomalla ja osittain omalla käyttäytymisellä voi osoittaa toiselle kaipaavansa etäisyyttä ja omaa aikaa.