Tilauskoulutuksen teemana esimerkiksi
* Erityisherkän ihmisen/lapsen tukeminen
* Erityisherkkyys työelämässä
* Erityisherkän työkyvyn tukeminen

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt: heli.heiskanen/a/origonova.fi.

Kohderyhmänä esimerkiksi terveys-, sosiaali-, opetus ja kasvatusalan ammattilaiset, eri alojen esimiehet, työyhteisöt sekä muut herkkyyden ymmärtämisestä kiinnostuneet.

Koulutuksen kesto ja tavoite sovitaan tilaajan kanssa. Esimerkiksi tavoitteena voi olla erityisherkkyyden tunnistaminen, vaikutukset ja käytännön tukemisen keinot. Kesto voi olla 1 tunnista kahteen päivään.

Mitä erityisherkkyys (HSP) on?

Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ja temperamentin ominaisuus, joka ilmenee esimerkiksi tunne- ja aistiherkkyytenä, vahvana empatiakykynä sekä taipumuksena vahvaan tunnollisuuteen, luovuuteen ja syvälliseen tiedon käsittelyyn. Samalla se altistaa ihmisen kuormittumaan tavanomaista nopeammin ympäristön ärsykkeistä.

Arviolta noin 15-20 % naisista ja miehistä ovat erityisherkkiä. Herkkyys ilmenee yksilöllisesti ja itsessään se ei ole sairaus, vika tai vamma, vaan neutraali ja oikeissa olosuhteissa varsin myönteinen ominaisuus.

Joskus erityisherkällä on lisäksi jokin diagnosoitu sairaus kuten masennus, ahdistuneisuus- tai paniikkihäiriö tai esimerkiksi työuupumus, ja myös silloin erityisherkkyyden tunnistamisesta ja ymmärtämisestä on apua muun hoidon ohella.

Voit tehdä aikuisen herkkyystestin tästä.
Voit arvioida lapsen herkkyyttä tästä.

Erityisherkkyys toimintakyvyn ja terveyden kannalta

Herkkyyden tunnistaminen ja huomioon ottaminen niin työssä, koulussa, päiväkodissa, kotona kuin terveydenhuollossa on ensiarvoisen tärkeää, jotta herkän ihmisen toimintakyky ja vahvuudet pääsevät esille.

Esimerkiksi liian kuormittavassa ympäristössä ja puutteellisen palautumisen seurauksena erityisherkkyys voi johtaa mm. tunteiden ailahteluun, ylivilkkauteen, stressiperäisiin vaivoihin, uupumukseen, alisuoriutumiseen ja pitkittyessään työ-/toimintakyvyttömyyteenkin.

Kouluttaja

Heli Heiskanen on toiminut psykologina, työterveyspsykologina ja kouluttajana vuodesta 2003 alkaen. Hän on auttanut ihmisiä tuhansissa yksilötapaamisessa, sadoissa koulutuksissa ja lukuisissa työnohjausryhmissä esimerkiksi opettajille, sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle sekä esimiehille.

Heli Heiskasen tietokirja Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään ilmestyi joulukuussa 2016. Kirjan tarkoitus on tukea erityisherkkiä ihmisiä elämään tasapainoista elämää herkkyyden kanssa sekä tarjota tietoa erityisherkkien ihmisten läheisille ja eri alojen ammattilaisille aiheesta. Lukijapalautteiden mukaan kirjan anti palvelee muitakin ihmisiä, koska itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin aiheet koskettavat kaikkia. Lisätietoa kirjasta ja tilaaminen verkkokaupasta tästä.

Katso myös alla olevia aiempien osallistujien palautteita.

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt: heli.heiskanen/at/origonova.fi.

Todella mielenkiintoista asiaa, paljon uutta tietoa. Laaja asia saatu hyvään kompaktiin pakettiin. Hyvät kuvat selvensivät asiaa. Lisää tällaisia energisoivia kursseja!

Kokonaisvaltainen ja informatiivinen paketti HSP-ihmisenä olemisesta. Hyvä, ettei asiaan suhtauduttu ongelmakeskeisesti, vaan vahvuuksia korostaen.

Olin positiivisesti yllättynyt koulutuksen sisällöstä, sillä tullessani epäilin mahtaakohan tästä olla hyötyä työssäni… Kokonaisuus oli todella hyvä. Sain ideoita niin työtäni kuin myös itselleni/läheisilleni voimavaroja jaksamiseen. Lämmin kiitos sinulle!

Kouluttaja miellyttävä, ”kerronta” mukavaa ja kalvot sopivan riisutut ja kattavat. Kuvittelin tulevani imemään oppia ainoastaan työkentälle, mutta opin vahingossa myös paljon itsestäni, kiitos.

Kiitos HYVÄSTÄ luennosta. Itse työskentelen lasten parissa ja siellä herkkyyden eri kasvot näkyy hyvin. Olit aito rauhallinen hyvän hengen luoja ja oli helppo vastaanottaa upeaa tietoa tästä tärkeästä ominaisuudesta ihmisessä.

Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä sekä henkilökohtaisessa elämässä että työssä. Hyvin jäsennelty, soljuva, etenevä.

Sain kokonaiskuvan herkkyydestä ja siitä mitä kaikkea se pitää sisällään. Kurssin aikataulu ja asiasisältö olivat toimivia sekä selkeitä. Pidin erityisesti asiantuntevasta tavasta kertoa aiheesta faktaa ja sekoitus omakohtaisia kokemuksia. Rauhallinen puhe ja kouluttajan kiertävä katse kaikissa osallistujissa loi hyvän tunnelman.

Hyvä kun aikatauluista pidettiin kiinni. Ohjaajan omien kokemusten kertominen oli hyvä, jotta näkee teorioiden taakse. Loistava setti!

0

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä etsiäksesi